Oblaganje šembrana kamenom – Unosni korak prema dugotrajnosti i estetici

Saznajte zašto je oblaganje šembrana kamenom sve popularnije među vlasnicima nekretnina

Ukras fasade – kameni okviri prozora i vrata

Kameni okviri za prozore i vrata su arhitektonski elementi koji se mogu naći i na starim i na novim zgradama. Mogu biti masivne ili kao obloga od dve kamene ploče spojene. Izrađuju se kvadratnog ili profilisanog poprečnog preseka i mogu se glatko brušiti ili obrađivati ručnim kamenim alatom. Okviri se sastoje od horizontalnog i vertikalnog dela, a kod prozora donji horizontalni deo se naziva klupa, a kod vrata prag. Gornji horizontalni deo naziva se nadvratnik ili nadvratnik. Masivni kameni okviri kvadratnog preseka su obično veličine 16 k 16 cm i mogu se prilagoditi zahtevima projekta. Mogu se koristiti i kao obloga betonske ploče, spajajući dva panela debljine 3 i 2 cm. Gornji horizontalni okvir, nadvratnik, može biti ravan ili lučni, a kod lučnog nadvratnika formira se iz više delova ili segmenata, a u sredinu luka može se ugraditi dekorativno obrađeni nadvratnik. Kameni okviri za prozore i vrata su savršen način da svom domu date rustikalni, tradicionalni ili moderan izgled, u zavisnosti od završne obrade.

Portali, okviri prozora i vrata od prirodnog kamena

Ulazni portali i okviri prozora i vrata od prirodnog kamena ponovo su u trendu kao arhitektonski elementi koji daju estetsku i funkcionalnu vrednost domovima i preduzećima. Nudimo dve verzije portala i ramova – klasičnu i modernu, koje se razlikuju po načinu izrade i obradi kamena. Klasična verzija se sastoji od elemenata od čvrstog prirodnog kamena tradicionalnom tehnikom obrade, dok je moderna verzija od kamenih obloga debljine 2-3 cm i manje uočljivih spojeva. Kamen se može obrađivati različitim tehnikama, a ivice portala ili okvira prozora i vrata mogu se profilisati prema projektu. Izaberite svoju verziju i unesite dozu elegancije i izdržljivosti u svoj prostor.

Oblaganje šembrana kamenom predstavlja trend koji je sve popularniji među vlasnicima nekretnina zbog svoje izdržljivosti, estetike i praktičnosti. Osim što štiti vašu imovinu od raznih uticaja okoline, kamena obloga daje i lep izgled vašem domu ili poslovnom prostoru.

Uz širok izbor vrsta i boja kamena, moguće je prilagoditi oblogu vašim željama i potrebama, a istovremeno obezbediti trajnost i otpornost na vremenske uslove. Bilo da se radi o spoljašnjoj ili unutrašnjoj oblogi, kamena obloga će sigurno poboljšati izgled i vrednost vaše imovine.

Stoga, ako želite da unesete novu dimenziju estetike i izdržljivosti u svoju imovinu, kamena obloga može biti odlična opcija za vas. Posetite stručnjake i saznajte više o ovom izuzetnom trendu u svetu građevinarstva.