Uređenje okućnice: Ograda obložena kamenom za rustičan šarm

Kamen kao materijal koji pruža eleganciju i trajnost

Ograde od kamena i šta treba znati pre gradnje

Ograde od kamena su ne samo estetski privlačne, već su i dugotrajne i čvrste. Međutim, pre nego što se odlučite za gradnju kamenih ograda, trebalo bi razmotriti nekoliko važnih činjenica. Prvo, važno je odlučiti o vrsti kamena koju želite koristiti za ogradu. Prirodni kamen je skuplji, ali daje autentičan izgled, dok veštački kamen može biti lakši i jednostavniji za instalaciju. Drugo, treba imati na umu da gradnja kamenih ograda može biti vremenski zahtevna i potrebno je dosta strpljenja kako bi se postigao željeni izgled.

Pre gradnje kamenih ograda, treba se obratiti stručnjaku za ocenu terena i terena na kojem će se ograda graditi. Takođe treba uzeti u obzir različite faktore poput visine ograde, odabira boja i oblika kamena, kao i nivoa održavanja. Kameni zidovi i ograda mogu biti različitih oblika i veličina, a neke od njih uključuju kamenje u prirodnom stanju ili oblikovane kamenje, kao i kamenje sa ručno obrađenim završetkom.

Ako se odlučite za gradnju kamenih ograda, važno je znati da će to zahtevati strpljenje i vreme. Ovaj proces takođe može biti skup, jer su kamen i rad najveći troškovi. Međutim, kameni zidovi i ograda mogu dodati vrednost vašoj nekretnini, poboljšati izgled i dugotrajnost, te predstavljaju dobar izbor za one koji žele trajno i estetski atraktivno rešenje.

Ograde od kamena kao prvi utisak o svakoj kući

Ograda od kamena može ostaviti poseban utisak na posetioce koji dolaze u vaš dom. Postoje različiti oblici ograde od kamena, a prvenstveno se mogu podeliti prema obliku u kom se mogu raditi.

Ograde sa stubovima se mogu izraditi sa ili bez parapeta. Parapet je zid koji se nalazi između dva stuba. Ovakva ograda sa parapetom se postiže dodatna čvrstoća i estetski izgled. Bez parapeta ograde su jako specifične, ali se retko rade na našim prostorima. Ograda kao zid je sve veći trend na našim prostorima. Ovakva vrsta ograde može biti jednostavna ili sa naglašenim detaljima.

Pre same izgradnje, potrebno je isplanirati sve detalje i odrediti koji kamen se koristi za gradnju ograde. Izgradnja ograde od kamena zahteva vreme i strpljenje kako majstora, tako i vlasnika kuće. Kvalitetan majstor i dobro isplanirana izgradnja mogu učiniti da vaša ograda od kamena bude raskošna i luksuzna.

Pokrivanje ograda kamenom je odličan način da oplemenite baštu prirodnim elementima koji će godinama izgledati lepo. Kamen je materijal koji pruža ne samo rustikalnu eleganciju, već i izdržljivost koja će osigurati da ograda ostane stabilna i izdržljiva godinama koje dolaze.

Kameni materijal se može obrađivati na različite načine kako bi se dobio željeni izgled i tekstura. Postoje glatki kameni blokovi ili oni sa hrapavom površinom, u zavisnosti od stila koji želite da postignete. Ograda se može obložiti kamenom u celini ili se kamen može koristiti kao obloga samo na donjem delu ili stubovima.

Osim estetske vrednosti, kamen takođe pruža izdržljivost i zaštitu od spoljašnjih elemenata kao što su kiša, sunce i sneg. Ograda obložena kamenom idealan je izbor za one koji žele dugotrajno i elegantno rešenje za svoju baštu.

Ograda od pločastog kamena može biti odlična opcija za sve koji žele dugotrajnu i kvalitetnu ogradu po pristupačnoj ceni. Međutim, važno je imati na umu da se ovakve ograde mogu raditi samo kao obloga već postojeće betonske ograde.

Postupak izrade se sastoji od ozidanja betonskih blokova i kasnije lepljenja prirodnog kamena na površinu. Ovakav način gradnje omogućava veliku fleksibilnost u odabiru vrste kamena i njegove veličine i oblika, što može doprineti estetskom izgledu ograde.

Prednosti ovakve ograde su niska cena u odnosu na druge vrste ogradnog kamena, brza izgradnja i jednostavno održavanje. Osim toga, pločasti kamen se lako prilagođava različitim dimenzijama i oblicima betonske ograde, što omogućava kreiranje originalnih i unikatnih dizajna.

Međutim, važno je napomenuti da je kvalitet izrade ključan za dugotrajnost ove vrste ograde. Stoga se preporučuje angažovanje profesionalnih majstora koji imaju iskustva u radu sa prirodnim kamenom i betonskim blokovima.

Pri izboru lomljenog kamena za ograda je važno obratiti pažnju na to da bude dovoljno čvrst i izdržljiv. Postoje različite vrste lomljenog kamena koje se mogu koristiti za izgradnju ograda, kao što su kvarcni, granitni ili mramorni kamen. Svaki od ovih tipova kamena ima svoje karakteristike i estetske osobine, tako da je bitno odabrati onaj koji će se najbolje uklopiti u vaše dvorište.

Ograde od lomljenog kamena su često rustičnog izgleda, što ih čini popularnim izborom za seoska dvorišta ili kuće u prirodi. Uz to, lomljeni kamen se može kombinovati sa drugim materijalima poput drveta ili metala kako bi se postigao željeni efekat.

Međutim, treba imati na umu da je izrada ograde od lomljenog kamena zahtevniji posao u odnosu na neke druge vrste ograda, jer zahteva precizno postavljanje svakog kamena kako bi se postigla željena forma i izdržljivost. Zbog toga je bitno da se obratite iskusnom majstoru koji ima iskustva u izradi ovakvih ograda kako bi vam ogradu izgradio na najbolji mogući način.

Ograde od kamena su prelepa i dugotrajna rešenja za vaš dom. Međutim, kada govorimo o kamenim ogradama od štanglica, važno je znati da ovaj postupak zahteva dosta vremena i strpljenja od majstora. Štanglice su izuzetno sitan materijal, pa je posao oko stubova i specifičnih površina posebno zahtevan.

Kod oblaganja ograde kamenim blokovima ili lomljenim kamenom, malter se koristi za stvaranje čvrste podloge. Međutim, kod lepljenja štanglica ili lomljenog kamena na već ozidanu površinu, upotrebljava se lepak radi veće čvrstoće. Iz mog iskustva, mogu da potvrdim da su ograde zalepljene na malter vremenom pokazale lošije rezultate, pa se preporučuje korišćenje lepka.

Ograde od sečenog kamena su izuzetno elegantan i moderni izbor koji će vašem dvorištu pružiti raskošan izgled. Ovaj vrhunski materijal se koristi za oblaganje različitih vrsta ograda, poput betonskih blokova, zidova od cigle ili betona. Pločasti kamen u većim formatima od 10 cm ili više je idealan izbor za postizanje prefinjenog izgleda i daje mogućnost stvaranja različitih dizajnerskih kombinacija. Takođe, sečeni kamen se može koristiti i za zidanje, ali samo u kombinaciji sa kamenim blokovima veće širine, koji se mogu savršeno uklopiti jedan u drugi.

Ograde su ne samo praktičan element vašeg doma već i estetski dodatak koji može značajno unaprediti izgled celokupnog dvorišta. Ali, važno je znati da na ogradi glavni detalj, ukoliko je ona ukrašena stubovima, predstavljaju ivice. Zato je potrebno posebno obratiti pažnju na njih. Postoji nekoliko načina za obradu ivica prirodnim kamenom, a ja ću vam u daljem tekstu predstaviti neke od njih.

Prva opcija je gerovanje ivica, što podrazumeva da se dva kamena iseču pod uglom od 45 stepeni, a potom se spoje na ivici, tako da izgledaju kao da su spojeni veoma dobro. Ovim se postiže da obložena ograda izgleda kao da je zidana, a pogotovo kod štanglica i sečenog kamena u većim formatima ovakva ivica ima izvanredan efekat. Iako zahteva više vremena za pripremu kamena, krajnji rezultat je neverovatan.

Druga opcija je sečena ivica, gde se na jednom kamenu seče ivica i dovodi u ravni položaj sa ostalim kamenovima ispod. Iako je ovaj pristup jednostavniji, mana mu je ta što kamen kada se preseče ima potpuno drugačiju boju u odnosu na njegovu prirodnu strukturu. Međutim, što se tiče kvaliteta, nema nikakvih nedostataka.

Treća opcija je prirodna ivica, koju smatram najlepšim rešenjem. Mnogi će se pitati da li prirodna ivica može biti ravna. Baš naprotiv! Svaki pločasti kamen, u ovom slučaju mislim na lomljeni kamen, ima barem jednu ravnu ivicu. Pravilnim odabirom kamena, možete dobiti ravnu ivicu sa prirodnom strukturom, što meni lično izgleda dosta lepše nego kod sečene ivice. Takođe, dobro izabran kamen može dati ravnu ivicu koja izgleda prirodno.

Zapamtite, ivice su bitne za izgled vaše ograde i obrada njih prirodnim kamenom može učiniti čuda. Izbor je na vama!

Gradnja zidanih ograda od kamena može biti izuzetno zahtevna i skupa. Kao majstori, često nismo zadovoljni naplaćenim iznosom, dok gazdama ispadne skupo. Stoga, lično nisam veliki pobornik ovog sistema gradnje.

Prirodna zidana ograda od kamena se obično sastoji od busenastog kamena koji se slaže iklapanjem sa obe strane, dok se unutrašnjost ispuni armaturom i betonom.

Kod pravilno sečenog ili klesanog kamena, zidanje se obavlja na sličan način. Dve strane se zidaju odvojeno, a unutrašnjost se popunjava betonom koji se drži armaturnom mrežom. Najbolje je vrh ovakve ograde obložiti mermernim ili granitnim okapnicama, kako bi se dobila estetski privlačna i funkcionalna završnica.

Ograde od oblutka su jednostavne, ali ipak ne tako povoljne. Njihova konstrukcija mora da bude metalna, što može smanjiti rok trajanja. Iako je metal često pocinkovan, vremenom se može početi truliti, što skraćuje životni vek ograde.

Prije izgradnje ograde, potrebno je napraviti betonske temelje ili stope koje će držati metalnu konstrukciju na svom mjestu. Važno je napomenuti da posebne boje oblutka koštaju više od običnih rečnih kamenova, stoga se ako se odlučite za rečni kamen možete proći dosta povoljnije.

Busenasti kamen je još jedna opcija koja je vrlo povoljna, ali zahtijeva ručno pakovanje kamena kako bi se lijepo uklopio. Bez obzira na odabir kamena, kvalitetna ograda od oblutka može uvelike poboljšati izgled vašeg dvorišta i pružiti dugotrajnu zaštitu i sigurnost.