Najbolji kamen za oblaganje fasada zavisi od niza faktora, uključujući estetske preferencije, klimatske uslove, kao i tehničke karakteristike kamena. Međutim, neki od najčešće korišćenih kamena za fasade su sledeći:

Granit: Ovo je veoma popularan kamen za fasade, jer je veoma izdržljiv i otporan na vremenske uslove. Granit dolazi u različitim bojama i teksturama, što ga čini veoma prilagodljivim različitim estetskim potrebama.

Kvarcit: Kvarcit je takođe veoma izdržljiv kamen, otporan na eroziju, vlagu i UV zračenje. Često se koristi za oblaganje fasada, jer dolazi u velikom broju boja i tekstura.

Mermer: Mermer je veoma elegantan kamen, koji se često koristi za fasade zbog svog lepog sjaja i karakterističnih tekstura. Međutim, mermer je manje izdržljiv od granita i kvarcita, pa se ne preporučuje za upotrebu u područjima sa jakim vremenskim uslovima.

Peščanik: Ovaj kamen je takođe dobar izbor za fasade, jer je izdržljiv i otporan na vremenske uslove. Peščanik dolazi u različitim bojama i teksturama, tako da se može prilagoditi različitim estetskim potrebama.

Važno je napomenuti da je prilikom izbora kamena za fasade važno uzeti u obzir i njegovu težinu, jer teži kamen zahteva jače i stabilnije temelje. Takođe, važno je da se kamen obradi i zaštiti na odgovarajući način, kako bi se obezbedila dugovečnost i otpornost na vremenske uslove.